Állatorvosi műszereink

Készülékek és orvosi berendezések

Ultrahang

Kutya, macska és egzotikus kisállatok vizsgálatára alkalmas fekete-fehér nagy felbontású ultrahang készülékkel rendelkezik szegedi rendelőnk.
A műszeres diagnosztika egyik legfontosabb egysége az ultrahang, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a hasűri szervek állapotáról vizuális képet kapjunk. Ez az állatorvosi vizsgálat teljesen fájdalommentes, éber állapotban is végezhető.

Sebészeti röntgen átvilágító
 
A hagyományos röntgen gépekkel sok tekintetben megegyező, mégis más készülék. A sebészeti röntgen alapvetően a csontváz rendszer betegségeinek leképezésére alkalmas, ahogy a hagyományos röntgen készülék is. A különbség az, hogy kisebb erősségű röntgensugarakkal pásztázza a testet és az irányítópult segítségével beállítható az a minimális idő, amennyi ideig a sugarak a beteg testét érik. A leképezés itt nem egy filmre, hanem egy monitorra történik, mely képet aztán digitális formájában a gazdi számára egy e-mailben is el tudunk küldeni. Ezáltal a beteg vizsgálati anyagát a gazdi maga is saját számítógépén tárolhatja, bár állatorvosi rendelőnkben mi is archiváljuk a felvételeket és legalább 5 évig megőrizzük azokat.
 
Ultrahangos fogkő eltávolító

A fogkő eltávolító készülék szabályozható ultrahang frekvencia kibocsátásával és vízhűtéssel kíméletesen távolítja el a fog felületéről az arra lerakódott kalcium kristályokat. A rendszeres fogászati kezeléssel és ellenőrzéssel és esetenként a fogkő eltávolításával megelőzhető számos fogászati és íny betegség, illetve a fogak megtarthatóak egy életen át.

Fogászati csiszoló
 
Elsősorban egzotikus rágcsálók esetében fontos a megfelelő foghosszúság karbantartása. A szakmai állásfoglalás alapján a fog vágása helyett csiszolni érdemes a fogakat, mivel a vágás során hosszanti irányban megrepedhet a fog és ezáltal a fog gyökere baktériumokkal szennyeződhet, mely gyulladáshoz, vagy akár tályog kialakulásához is vezethet. A beavatkozást bódításban végezzük.

Elektrokauter
 
Kisebb, közepes vérzések csillapítására alkalmas műszer az elektrokauter. Emellett elsősorban nyeles szemölcs jellegű bőrképletek eltávolítására használt készülék. Műtétek során nélkülözhetetlen a vérzéscsillapításban.

Mikroszkóp
 
Alkalmas vérkenet, citológiai minta, bőrkaparék, lenyomat, kenet és egyéb minták vizsgálatára. A rendelők alapszintű felszereltségének része, hiszen a diagnosztika számtalan területén nyújt segítséget és rengeteg információval szolgálhat.

Altató- és lélegeztetőgépek
 
Szegedi állatorvosi rendelőnkben található egy a műtő falára fixen rögzített altatógép, illetve egy mobil szerkezet is, melyet a vizsgálóban, műszeres vizsgálóban, vagy ahol éppen szükség van rá bárhol használható. Ezeknek a készülékeknek köszönhetően lehetőség nyílik az állatok gázzal történő altatására, mely a legbiztonságosabb anesztéziás lehetőség. Egzotikus állatok műtéti beavatkozásainál szinte nélkülözhetetlenek, mivel a nagyon alacsony testtömeg mellett ezekkel a gépekkel lehet a legjobban szabályozni a narkózis mélységét.
Rizikós páciensek (idősebb állatok, vemhesség, diagnosztizált szervi betegségben szenvedő betegek stb.) altatásában ez az elsődlegesen választandó anesztéziás lehetőség.

Automata váladékszívó készülék
 
Ennek a gyógyászati műszernek a segítségével lehetséges nagyobb mennyiségű váladék, vér leszívása akár műtét közben, vagy az ambuláns ellátás során. Mivel a váladékszívó készülék mobil, ezért a rendelőben bárhol használhatjuk, a kritikus állapotú betegeket így nem kell feltétlenül túl sokat mozgatni, amíg például egy életet veszélyeztető folyadék gyülemet leszívunk.

Autokláv
 
Az állatorvos műtétek során használt kézi műszerek fertőtlenítésére, sterilizálására használt készülék, mely forró gőz előállításával végzi a csírátlanítást. Minden műtéti beavatkozás előtt a kézi műszerek sterilizálása kötelező. A lehetséges váratlan, sürgősségi műtétek elvégzéséhez mindig rendelkezünk egy fertőtlenített szettel szegedi rendelőnkben.

Félautomata biokémiai laborgép
 
Ennek a műszernek segítségével laborunkban vérszérumból mérhetünk enzim aktivitásokat. Az így kapott eredményekből következtetni lehet a belső szervek állapotára illetve, hogy milyen egyéb diagnosztikai vizsgálatot végezzünk a végső diagnózis felállítása érdekében. A mérések szegedi rendelőnkben történő végzésével még a vérvétel napján, vagy legkésőbb másnap eredménnyel tudunk szolgálni, ami különösen kritikus állapotú betegeink diagnosztizálásában, illetve ellátásában nyújt segítséget.

Oto- és ophtalmoscop
 
A hallójárat és a szem vizsgálatára alkalmas kézi műszer. Gyulladás, idegentestek, parazitás fertőzések, különféle szembetegségek diagnosztizálásában nélkülözhetetlen az ot- és ophtalmoscop.

Gyorstesztek
 
Rendelőnkben lehetőség van diagnosztikai gyorstesztek végeztetésére. Ezeket a vizsgálatokat az adott tesznek megfelelően vérből, vizeletből, bélsárból végezzük.

Állatmérlegek
 
Széles platójú mérleg nagyobb testű kutyusok testtömeg mérésére alkalmas 1-120 kg között. Rendelkezünk macskák és nagyobb egzotikus állatok mérésére 1-5 kg-ig, végül 0-1 kg-ig mérő készülékkel az igazán kis testtömegű pácienseink mérésére.

Állatorvosi nyilvántartói rendszer
 
Szegedi rendelőnkben található nyilvántartói rendszerben minden kis betegünkről egyedi kartont vezetünk, melyben kórlapjai, oltási, fogászati, testtömeg, műtéti beavatkozásainak adatai rögzítve vannak. Ennek segítségével kedvence minden kórtörténeti előzményei nyilván vannak tartva és szükség esetén a gazdinak nem kell korábbi papírokat keresgélni kezelésekről, mivel mi mindent megőrzünk, ami nálunk történt.
RENDELÉSI IDŐ

HÉTFŐ és CSÜTÖRTÖK


09:00 - 12:00

14:00 - 16:00

KEDD, SZERDA, PÉNTEK

10:00-12:00

15:00-18:00
SZOMBAT, VASÁRNAP

zárva